13 Temmuz 2008 Pazar

SEVGİNİN GÜCÜ

Sevgi…
Sevgi yürekte yanan ışık…
Bu ışık insanı aydınlatır ve yakar. Aydınlatmalı, çehreler aydınlık yürekler ak olmalı. Bu aydınlıkla birlikte yürekler yanmalı. Olgunlaşmak için yanmalı. Yanan idrak edendir, anlayandır, görendir,bilendir.Yüreği yakan,ışıtan ve aydınlatan sevginin bir kapsamı var.Geçirdiği evreler, oluşumları var…Sevgi durduk yerde tezahür etmez.. Sevginin temayülü saiklerine bağlı. Bilgi, görgü olmadan hiçbir şeyin değeri olmaz. Bilmeden bir şeylere sahip olmanın ne kadar basit ve tehlikeli olduğu gerçeği bilinmelidir. İnsanın hayatta iyi bir yer edinmek için bazı değerlere ulaşması gerekir. Sağlam ve güçlü olunmakla bir sevgi insanı olunmayabilir. İnsan kendisine yükleneni taşımasını bilmelidir. Sevgi bütün bunlarla ilintilidir. Sevginin eksikliğini hisseden insanlar vardır. Bazılarına göre bu durumun saikleri sevginin insan olgunluğunun düzeyine ulaşamamasındandır. Sevgi olgunluğu oluşmalı ki bu yoksunluk ortadan kalkabilsin. Olgunluğa ulaşmada hayattan çıkarılacak dersler vardır. Konfüsyüç insan hayatına dair şöyle demektedir: “Kişi yakınında olanlara karşı görevini yerine getirerek, kendi davranışları ve karakterini düzeltmeyi öğrenir. Ama kendisine yakın olanlara karşı görevini öğrenmek için, insan doğasını ve düzenini anlamalıdır. İnsan topluluğunun doğasını ve düzenini anlamak için göğü bilmelidir.
Kapsamlı şekilde bilerek çalışan kişi, ciddi şekilde soru soran kişi, duyduğu şey üzerine dikkatli şekilde düşünen kişi, iyiliği kazanan kişidir.
Kişinin tıpkı bir yiyeceği yemeden tadını bilemeyeceği gibi, eğitim olmadan ne kadar büyük olursa olsun bilginin kapsamlı miktarını, büyüklüğünü bilemez.”İnsan yaşayışına göre sevgi de insanda şekillenir. Adına ne denirse densin olgunlaşan insanda sevgi muhtemel bir kuvvetle iyiden iyiye hissedilebilir. Bu kuvvet bazen öyle şiddetlidir ki bir öfkeyle, bağırmayla, kahkahayla bile özdeşleşebilir.
İnsan bütün güçlüklerin üstesinden gelebilmek için irade gücünü kullandığı gibi sevgi gücünü de kullanmalıdır. Sevgi birçok güçlüğü aşmada önemli bir unsurdur.
Yüreği sevgi ile dolu, güngörmüş, hayati tecrübeleri olan insan güçlü insandır. Bu gücü kendinde bulanların kimisi bunu açıkça izhar eder kimisi de belli bile etmeyebilir. Bu gücü kendinde bulanlar bunun hazzını yaşarlar. Yürekleri ışıl ışıldır. Kötülük duyguları kaybolmuştur. Ümitsizlik ve yeis bu insanların gönlünde ve zihninde yoktur. Hep iyiye güzele bakmak bunun bir yolunu bulmak isterler. Yaşama sevinci yüreklerini sarmıştır bir kere… Dostlukla, güzellikledir işleri. Bir insanın kalbini kırmaktan imtina eden bu insanlar özür dilemenin, haklı olduğu halde gereksiz davranışlardan kaçınarak susmasını da bilendir. Hoşgörü ve tevazuyu görürsünüz bu çehrelerde. Bunun için alınları aktır, simaları yüreğinin güzelliği ile donanır ve bu hal bu insanların sözlerinde kendini gösterir. Bütün zorluklara bununla baş edilebileceği yüreklerinde sarsılmaz bir güçtür. Dolayısıyla bu gücü kullanarak zorlukların üstesinden gelirler. Bu gücü iyi kullanılabildiği takdirde birçok karmaşa ve içinden çıkılmaz şeyleri kolayca bertaraf edilebilecektir. Yeter ki yürekte bulunan bu güç bilinsin ve görünsün.

Hiç yorum yok: